Fyra av fem föredrar den nya depåsprutan vid opioidberoende

Fyra av fem patienter som tidigare tagit buprenorfin under tungan tycker att injektioner med Buvidal är bättre. Buvidal minskar sidobruket av illegala opioider i denna grupp med en femtedel och efter ett år har 83 procent rena urinprover för sidobruk. Avhoppen från behandlingen är få. Tre fjärdedelar av alla patienter fortsätter med sprutorna. Det visar den första långtidsstudien med den nya depåsprutan Buvidal.

Studien har gjorts på 227 personer med opioidberoende vid 26 behandlingscentra i USA, England, Sverige, Tyskland, Ungern, Australien och och Danmark.

190 av patienterna stod i utgångsläget på buprenorfin under tungan och fick byta till Buvidal. Resten, 37 personer, hade alltså ingen pågående substitution utan startade direkt med depåsprutorna.

Injektionerna gavs subkutant på skinkan. Behandlingen fortgick under 48 veckor.

Av de som redan stod på buprenorfin under tungan startade 41 procent direkt på Buvidal som månadsspruta, medan 33 procent började med veckospruta och sedan gick över till månadsdoser. En mindre andel stannade alltså på injektioner veckovis.

De som var nya i substitutionsbehandling fick alla börja med veckoinjektioner och en del gick sedan över på månadsvis behandling.

Möjligheten att komplettera basbehandlingen med tilläggssprutor fanns men utnyttjades sällan och utgjorde endast sex procent av alla injektioner. Vilket talar för att det gick smidigt att komma rätt i doseringen från början.

Efter att behandlingstidens slut överfördes samtliga patienter till buprenorfin under tungan och följdes upp under ytterligare fyra veckor.

Resultaten visar:

Patienterna var nöjda med injektionsbehandlingen. 83 procent som tidigare tagit dagliga doser av buprenorfin under tungan tyckte att Buvidal var att föredra. 68 procent förklarade att injektionsbehandlingen var ”mycket bättre”. Bara tre procent som svarade att den var ”mycket sämre”.

Antalet som avbröt behandlingen var litet, jämfört med sedvanlig behandling en gång om dagen. Efter halva tiden var 83 procent kvar i injektionsprogrammet och efter hela studietiden, 48 veckor, 74 procent.

Efter en dryg månad låg COWS, som är en allmänt använd mätskala för opioidabstinens, överlag mellan 0 och 2 poäng, vilket i princip är liktydig med besvärsfrihet.

Sidobruket minskade. Hos dem som tidigare fått behandling under tungan ökade andelen med negativa urinprover för andra opioider från 78 till 83 procent. Vilket, annorlunda uttryckt, innebär en minskning av sidobruket med en femtedel i denna grupp.

I gruppen som kom direkt från missbruk till injektionsbehandling var efter ett år 63 procent rena från illegala opioider.

Den vanligast biverkan var övergående och milda obehag på injektionsstället. Fem procent av dem som var nya i substitutionsbehandling rapporterade sådana besvär, jämfört med 23 procent av dem som tidigare stått på buprenorfin under tungan. Här fanns alltså en klar skillnad mellan grupperna.

Endast två deltagare av alla valde dock att avbryta på grund av detta och det totala antalet som avslutade behandlingen med hänvisning till biverkningar av något slag var endast två procent. Injektionsbehandlingen tolererades alltså väl.

Fotnot: Studien publiceras i den ledande vetenskapliga tidskriften Addiction.

(Beroendenytt.se)

Beroendenytt kommenterar: Ett genombrott som får stor betydelse

Den 48-veckors långtidsstudie med Buvidal som nu redovisas innebär ett genombrott för behandlingen vid opioidberoende som väntas få stor betydelse för vården av denna utsatta patientgrupp över hela världen.

Mest imponerar patienternas tillfredsställelse med behandlingen. Fyra av fem som tidigare tagit dagliga doser av buprenorfin under tungan tycker att Buvidal är att föredra, 68 procent svarar att injektionsbehandlingen är ”mycket bättre”.

Detta avspeglas också i de relativt få behandlingsavbrotten. Efter ett halvår var 83 procent kvar i programmet och efter 48 veckor 74 procent. I de olika grupperna var 83 respektive 63 procent fria från sidobruk vid studietidens slut.

Depåbehandling med buprenorfin råder bot på en rad problem med behandling under tungan. Ett är förstås att man stoppar läckage, att patienter smusslar undan medicinen eller, om de hämtar ut för flera dagar åt gången, sparar doser och säljer vidare. Ett annat är kravet på att möta upp vid mottagningen för att under kontroll ta medicinen varje dag, eller med täta mellanrum, som en del patienter upplever som kränkande eller praktiskt omöjligt. Ett tredje är risken att patienten av impuls eller i en tillfällig personlig kris avbryter substitutionsbehandlingen och börjar bruka illegala opioider igen. 

Ur sjukvårdens synvinkel innebär depåsprutor en avlastning för de sjuksköterskor som delar ut medicinen, till en patientgrupp som kan vara besvärlig att handskas med.
Detta och annat gör att det länge har varit efterlängtat med ett depåpreparat vid opioidberoende. Nu finns det ett sådant och den nya studien visar att det fungerar långsiktigt.

Träffar: 413